Uw gegevens ophalen

Wonen in Groenzicht als nieuwe start

Wie vanaf het station de wijk Gageldonk-West intrekt, kan het niet ontgaan zijn. De nieuwe woonbuurt Groenzicht (Lorkstraat en Plataanstraat) is klaar om bewoond te worden. Tot eind oktober krijgen wekelijks tien nieuwe bewoners de sleutel van hun nieuwbouwhuurwoning. Zo ook Corina Zwijgers en Mattanja de Graaff, die zich allebei opmaken voor een nieuwe start in Gageldonk-West.

 “Het is gewoon één groot paleis!” Bij iedere nieuwe ruimte die Corina Zwijgers betreedt, wordt haar glimlach weer een stukje breder. Ze ontvangt deze middag de sleutel van haar nieuwe woning in Groenzicht. Corina woont nu nog in de Adriaen Pauwstraat in Fort-Zeekant, maar haar woning zal in de loop van 2019 gesloopt worden. Haar voorkeur ging uit naar een nieuwbouwwoning. “Ik heb toch drie kinderen. Dan moet ik een beetje op mijn lasten letten. Daarom heb ik ook naar de energiekosten gekeken. En ook een beetje naar de toekomst. In dit huis kan ik ook blijven wonen als ik straks wat ouder ben. Dat is voor mij heel fijn”, vindt Corina.

Nul-op-de-Meter
De woningen in Groenzicht zijn allemaal Nul-op-de-Meter (NOM). Dat wil zeggen dat de woning evenveel energie opwekt als een doorsnee gezin bij een normaal verbruik afneemt. Daar komen wel heel wat technische feitjes bij kijken. Theo de Bruijn, gebiedsbeheerder bij Stadlander, leidt Corina daarom rond in haar nieuwe woning. Het valt meteen op dat er geen radiators in de kamers aanwezig zijn. “Dat komt doordat de woning verwarmd wordt door vloerverwarming”, legt Theo uit. Het huis beschikt daarnaast over een eigen ventilatiesysteem. Die zorgt voor voldoende frisse lucht. En om de nieuwe bewoners te stimuleren zo spaarzaam om te gaan met hun energieverbruik heeft Stadlander nog een verrassing voor iedere huurder: een grote doos met zeer energiezuinige LED-lampen. Corina is er blij mee: “Wauw! Die kan ik heel goed gebruiken.”

Sociale contacten
Een paar huizen verderop is eenzelfde glimlach zichtbaar bij Mattanja de Graaff. Na zo’n vijftien jaar keert ze eindelijk terug naar haar vertrouwde wijk Gageldonk-West. “Dit is mijn ‘eerste wijk’ in Bergen op Zoom. Toen ik van Rotterdam naar hier verhuisde heb ik eerst een paar jaar in een bovenwoning aan de Ligusterstraat gewoond. Daarna heb ik jaren in de Kamperfoeliestraat gewoond.” Met haar man verhuisde ze destijds naar Fort-Zeekant, maar Gageldonk-West bleef altijd trekken. “De sociale contacten. Die heb ik gemist! Ik kwam al meteen een oude buurman van vroeger tegen. Dat was wel even leuk!” Mattanja is dan ook geen onbekende in de wijk. Ze was dertig jaar vrijwilligster bij de peuterspeelzaal, eerst in het buurthuis, daarna bij de Grebbe.

Stapelbed
Haar woning is ze in gedachten al aan het inrichten. “Donderdag komen ze langs voor de keukenapparatuur en straks ga ik een behang uitzoeken”, klinkt Mattanja opgetogen. Ze krijgt daarbij veel hulp van haar zoon, die schuinachter haar woont. “Ook hij wilde graag terug naar Gageldonk!” Haar dochter woont buiten de stad, maar de woning is ruim genoeg om haar familie te ontvangen. “Als mijn dochter met haar drie kinderen op bezoek komt, kunnen ze allemaal boven slapen. Er past zelfs een stapelbed in de slaapkamer!” Zelf gaat Mattanja beneden slapen. “Met het oog op de toekomst”, geeft ze aan.

Nieuwe start
Inmiddels zijn in Groenzicht de eerste kranten voor de ramen van de huizen al zichtbaar, wat laat zien dat de toekomstige bewoners werk maken van de inrichting van hun woning. Ook Mattanja en Corina hebben veel zin om hun intrek te nemen in Groenzicht. Corina vat het mooi samen: “Een nieuwe straat, een nieuw huis en een nieuwe start. Ik heb er zin in!”