Uw gegevens ophalen

De Cort Heyligers kazerne op een postzegel

BERGEN OP ZOOM – De bekende “voormalige” Cort Heyligers kazerne verschijnt dit jaar op een postzegel. Postzegelvereniging Onderling Contact heeft voor het jaar 2017, in de reeks van de door haar uitgebrachte Bergse monumenten, dit gebouw gekozen vanwege zijn geschiedenis voor de stad.

Tijdens de officiële presentatie van de zegel op 9 oktober 2017, wordt een postzegelvelletje met 10 geldige frankeerzegels aangeboden aan mevr. J. Suijkerbuijk, manager van Medisch Centrum de Poort. Dit medisch Centrum is één van de verschillende bedrijven, die nu in het hoofdgebouw van de voormalige kazerne zijn gehuisvest.

Geschiedenis

De kazerne kent een gevarieerde geschiedenis. Vlak na WO II werden diverse kazernes gebouwd, zo ook in Bergen op Zoom. Als ontwerp voor de bouw, diende het standaard ontwerp van A.G. Boost, kapitein bij de Genie. De bouw begon in 1938 op de plaats, waar vroeger het landgoed Rozenoord lag. Qua architectuur vertoont het gebouw aspecten van de bouwstijlen: van de “Amsterdamse School, de Delftse School en Het Nieuwe Bouwen”. De kazerne is genoemd naar Gijsbertus Martinus Cort Heyligers, een militair met een schitterende en succesvolle carrière. Het gebouwen complex kwam in 1939 gereed en diende vele jaren tot onderkomen van verschillende onderdelen van de Koninklijke Landmacht. In de jaren van de Duitse bezetting had de Kriegsmarine(  de 16e Schiff-Stam Abteilung) in het hoofdgebouw haar hoofdkwartier.

Bevrijding

Na de bevrijding van Bergen op Zoom in oktober 1944 maakten de Canadezen voor korte tijd gebruik van de kazerne.In 1971 werd de Rijschool Bergen op Zoom opgericht en werden er rijopleidingen gegeven. Aanvullende bouw vond plaats in 1980,door toevoeging van werkplaatsen, garages, magazijnen en een onderhoud loods voor instructiedoeleinden. Aan het einde van de Koude Oorlog (1990) kreeg Nederland een beroepsleger, er waren nu minder chauffeurs nodig, zodat in 1996 de Rijschool Bergen op Zoom werd opgeheven. In 1997 kreeg het Korps Commando troepen tijdelijk de kazerne ter beschikking, dit in afwachting van de bouw van hun nieuwe kazerne. In 2002 kwam de “Engelbert van Nassau kazerne” voor dit legeronderdeel gereed en werd door de krijgsmacht het kazerne complex afgestoten. Een deel van de kazerne gebouwen en omliggende terreinen boden later via het project “Het Groene Gordijn”, middels twee deelprojecten mogelijkheden tot woningbouw. Dit werd gerealiseerd door de bouw van koopwoningen, terwijl de westelijke zijde van het terrein gelegenheid gaf tot bouw van drieappartementenblokken. Het poortgebouw werd verbouwd tot een gezondheidszorgcentrum en in 2007 in gebruik genomen door huisartsen, praktijken voor fysiotherapie, logopedie en een apotheek.

Bron: De Bergen op Zoomse Bode dd 29-09-2017