Uw gegevens ophalen

Vakantiegevoel in Nieuw-Borgvliet

Nieuw-Borgvliet is een nieuwe woonbuurt rijker. In het hart van het voormalige dorp vinden dertien nieuwe huishoudens een thuis. Stadlander realiseerde op de locatie van de voormalige Zaal den Ronden elf levensloopbestendige huurwoningen, terwijl het naastgelegen gemeentelijk monument aan de Rembrandstraat 54 en 56 wordt verbouwd tot twee woningen. De nieuwe bewoners en hun buren kwamen dinsdagmiddag samen bij het Doe-Centrum om elkaar te ontmoeten.

Voor Jan Klupper bracht de samenkomst in de voormalige Antonius Abtkerk aan de Rembrandtstaat veel herinneringen naar boven. “Ik heb hier nog in het doopvond gehangen”, kijkt hij rond. Het gebouw doet nu dienst als wijkcentrum en huisvest het Doe-Centrum, een plek waar creatieve initiatieven op het gebied van welzijn en zorg samenkomen.

Jan is geboren en getogen in Borgvliet, maar was er al een tijdje weg. “Heerlijk om weer terug te zijn. Ik ken hier de mensen. Op straat spreken ze me ook weer aan. Dat is het leuke van Borgvliet. Iedereen is erg betrokken.”

Dorp
Tot de jaren zestig was Nieuw-Borgvliet een zelfstandig dorp buiten de stadsgrenzen van Bergen op Zoom. De warmte en structuur van het dorp zijn nog steeds aanwezig. Dat kan mevrouw Van den Berg, haar hele leven al woonachtig in Nieuw-Borgvliet, beamen.

“Je kent mekaar. Onderling hebben we nog steeds een kransje met vriendinnen. Er zijn er wel een paar verhuisd, maar ze vragen altijd nog hoe het is op Borgvliet”, vertelt de bewoonster van de Oude Huijbergsebaan. Al is het volgens haar typisch Borgvliets om geen straatnamen te noemen. “Wij zeggen altijd: waar die en die woont. Er zijn in de loop der jaren wel andere mensen van buiten Borgvliet komen wonen, maar we zeggen elkaar allemaal gedag. En we maken graag een praatje op straat.”

Ontmoeten
Dat is volgens Ko Droogendijk, directeur Klant & Gebied bij Stadlander, ook ontzettend belangrijk. "Voor ons draait het niet alleen om de stenen, maar vooral ook om de mensen die in onze huizen wonen. We vinden het belangrijk dat zij goed met elkaar omgaan en hun buren leren kennen. Het Doe-Centrum leent zich daar uitstekend voor”, wijst hij naar de prachtige omgeving van die middag.

Vertrouwd
Met het kennismaken zijn de nieuwe bewoners al volop bezig. Onder het genot van een hapje en drankje wisselen de nieuwkomers hun ervaringen met elkaar uit. Anna van Meel komt uit Dinteloord en koos met haar man bewust voor een levensloopbestendige woning. “Die vonden we hier in Zaal den Ronden. Het dorpse karakter van Nieuw-Borgvliet is erg leuk. Het voelt vertrouwd.”

Ook Anja Wagener en haar twee kinderen zijn blij met de woning. “We stonden voor meerdere huizen ingeschreven, maar een nieuwbouwwoning voelt heel goed. Als gezin hebben we ook alle ruimte in dit huis.”

Jan Klupper wijst als echte Borgvlieter naar de mooie natuur die op loopafstand van de wijk te vinden is. Voor Anna klinkt het allemaal als muziek in de oren. “Alles is zo nieuw. Soms heb ik nog steeds het idee dat ik in een vakantiewoning verblijf.” Waarop Jan lachend aanvult: “Nu alleen nog wachten op de eekhoorns!”