Uw gegevens ophalen

Koffie brengt bewoners Heinsiusplein samen

De bewoners rond het Heinsiusplein in Fort-Zeekant kennen elkaar eigenlijk allemaal wel. Maar dat wil niet zeggen dat ze ook echt veel samenkomen. En dat wordt toch wel een beetje gemist. Daarom nam de Participatiegroep Heinsiusplein het initiatief voor een koffiemomentje. Dat bleek een schot in de roos. Tientallen bewoners kwamen vrijdagmiddag naar Cafe Atelier in de Scheldeflat om hun buren te ontmoeten.

Eerlijk is eerlijk; het is niet de eerste keer dat bewoners rond het plein zich organiseren. Eerder waren er plannen om het plein tussen de Steijnstraat en Jan de Wittstraat een flinke opknapbeurt te geven. Bewoners gaven in verschillende sessies hun ideeën. Maar de plannen bleken te ambitieus. Tot een uitvoering kwam het niet. En daarmee verwaterden ook de sociale contacten weer.

Betrokkenheid
Toch zijn alle inspanningen niet voor niets, stelt Jeffrey Verweij, projectleider leefbaarheid bij Stadlander. “De gemeente voert de komende tijd onderhoud aan het plein. En natuurlijk waren er mooie plannen, maar eigenlijk is het Heinsiusplein nu zo slecht nog niet. Bewoners voelen zich betrokken bij hun woonomgeving. Ze willen er graag iets moois van maken. Dat begint door met elkaar in gesprek te gaan. Daarom zijn we nu hier.”

Gezellig geklets
En zo komen de gesprekken op gang. Eerst nog wat aarzelend, maar al snel is het Cafe Atelier gevuld met een gezellig geklets. Joke van Haperen-Linders vertelt dat ze al haar hele leven in de wijk woont. “Vroeger waren we hier allemaal gelijk. Het maakte niet uit in wat voor huis je woonde; we zorgden voor elkaar. We maakten ook altijd tijd voor een praatje. Dat is nu wel minder. De tijden zijn veranderd. Er wordt veel geklaagd over hondenpoep, maar veel mensen durven elkaar daar niet goed op aan te spreken. Dat is jammer. Daarom is het goed dat we hier nu zijn.”

Eerste stap
Het koffiemoment is voor de Participatiegroep slechts een eerste stap. “We willen graag meer activiteiten organiseren. Daarom horen we ook graag van de mensen wat zij willen.” Ook Annemarieke van Peppen van Cafe Atelier luistert mee. Het Cafe is opgericht om sociale initiatieven in de wijk te ondersteunen. De winst uit het Cafe gaat in een speciaal potje. Bewoners uit de wijk kunnen daar gebruik van maken, als zij een activiteit willen organiseren. De bewoners van het Heinsiusplein beleven deze middag een primeur. “De koffie die u nu wordt aangeboden, komt van de allereerste winst die in het potje is gegaan”, meldt een trotse Annemarieke. Ze hoopt op deze manier meer activiteiten te kunnen ondersteunen.