Uw gegevens ophalen

Het hoofd en huis koel in Nieuw Eecklenbergh

“Kom binnen, hier is het koel.” Terwijl de buitentemperatuur maar weer eens ruim boven de 30 graden uitsteekt, is daar in de woonkamer van de familie De Kock weinig van te merken. Een airco is niet nodig in deze Nul-op-de-Meterwoning aan de Paulus Baxstraat in Steenbergen. De warmtepomp – die in de zomer juist verkoelend werkt - en het ventilatiesysteem zorgen voor een aangenaam binnenklimaat.

25 graden geeft de thermostaat in de woonkamer aan, al is dat getal slechts een leidraad. Belangrijker is de prettige sfeer die je meteen voelt als je de nieuwbouwwoningen binnenstapt. “Lekker, hè. Het is hier beter dan buiten”, lacht dhr. De Kock. Hij heeft het ook anders meegemaakt. Vorige week liep de thermostaat op naar 28 graden. “Een foutje van de monteur. Die was vergeten om een dop terug te plaatsen. Daardoor werkte de pomp niet goed." De pompinstallatie haalt koel water uit de bodem op en verkoelt daarmee ook de warme lucht die via de ventilatie binnenkomt. "Nu alles het weer doet is het echt heerlijk binnen.”

Een graaf of vijf verschil
Ook bij de familie Van der Wegen aan De Ram van Hagendoornstraat voelen ze het verschil. “We kregen vorig jaar in juni de sleutel. We woonden toen nog aan de overkant, maar ik ging overdag alvast behangen in onze nieuwe woning. In het nieuwe huis was het continu een graad of 22, maar in onze oude woning al snel vijf graden warmer.”

Al gaat de zonnige zomer ook aan de bewoners van Nieuw Eeckelenbergh – zoals het nieuwbouwproject aan de rand van het Steenbergse centrum heet – niet voorbij. De zonnepanelen op de daken doen hun werk uitstekend. “We kregen laatst ruim 200 euro aan energiekosten terug”, glundert dhr. Van der Wegen.

Verwarmen zonder aardgas
Tegenover de koele zomer, staat een warme winter in de Nul-op-de-Meterwoningen. Dezelfde techniek die nu zorgen voor een fijn binnenklimaat, pompt in de winter het warme water uit de bodem om de huizen te verwarmen. De woningen hebben immers geen gasaansluiting meer, maar voorzien volledig zelf in de energiebehoefte. Verwarmen gebeurt dus op een energiezuinige manier.

Dat vraagt nog wel wat gewenning. “Zo maar een graadje warmer gaat niet. Je moet wel een dag wachten tot het huis opgewarmd is”, vertelt een bewoonster aan de Kruitweg. Daar heeft buurman De Kock een oplossing voor: “Niet teveel sleutelen aan de thermostaat. Als je eenmaal een goede temperatuur hebt gevonden, blijft de woning lekker lang aangenaam.”