Uw gegevens ophalen

Groene aftrap voor duurzame appartementen Guido Gezellelaan

Wonen in een parkachtige omgeving. Dat belooft het wonen in de twee nieuwe appartementencomplexen aan de Guido Gezellelaan in Bergen op Zoom te zijn. Woensdag gaven omwonenden en geïnteresseerde woningzoekers de aftrap voor de bouw van in totaal 83 sociale huurappartementen. Dat deden zij op een ludieke manier door samen heide te planten, als eerste aanzet voor het toekomstige landschapspark tussen de twee nieuwe wooncomplexen.

Een kleine zeventig omwonenden en andere belangstellenden waren woensdagmiddag naar de bouwplaats gekomen. “Ik woon nu in Roosendaal, maar wil dolgraag terug naar Bergen op Zoom”, vertelt een wat oudere dame. Ze hoopt op een plaatsje in een van de nieuwe appartementencomplexen, net als veel andere aanwezigen. In de tent naast de bouwkeet trekken de artist impressies dan ook veel bekijks.

Nul-op-de-Meter
Vooral de duurzame uitwerking van de appartementen wordt erg gewaardeerd. BAM Wonen realiseert in opdracht van Stadlander 83 appartementen in de sociale huursector. Daarvan worden er 36 woningen Nul-op-de-Meter (NOM) uitgevoerd. De andere 47 appartementen zijn NOM-ready. De woningen hebben geen gasaansluiting meer, maar zijn voorzien van een warmtepomp met bodemlussen die voor de verwarming en koeling van het appartement zorgen. Uiteraard ontbreken ook de zonnepanelen op het dak niet. Het duurzaamheidsthema is ook doorgevoerd in de bouw door het gebruik van onderhoudsarm materiaalgebruik.

Heide
En dan is er nog de parkachtige tuin tussen beide appartementencomplexen. Ooit bestond de omgeving van Bergen op Zoom uit woeste zandduinen en heidevelden. Die sfeer komt na de nieuwbouw deels terug met een glooiend park, gevuld met heideplanten en kleine dennenstruiken. Daarmee sluit de gezamenlijke tuin van de twee appartementencomplexen straks goed aan op het naastgelegen Groene Gordijn, in de Bergse wijk Warande.

Een eerste aanzet voor het landschapspark werd tijdens de officiële aftrap gegeven. “Er wordt wel eens gezegd dat ‘een kruiwagen hebben’ betekent dat je samen met anderen succes kunt bereiken. Ook hier is sprake van een goede samenwerking, waarin we bergen kunnen verzetten”, sprak Stadlander-bestuurder Ton Ringersma. Vervolgens leegde hij samen met Leendert den Heijer (BAM Wonen) en wethouder Patrick van der Velden twee kruiwagens potgrond op een plantsoen naast de bouwplaats. Daarna mochten alle aanwezigen meehelpen met het aanplanten van winterharde heide in het plantsoen.

Oplevering
De snelheid waarmee het plantsoen paars kleurde, geeft de snelheid van het hele project weer. “Een jaar geleden begonnen we met de ontwikkeling en nu staan we al op de bouwplaats”, zegt BAM-directeur Leendert den Heijer. Hij voorspelt dat rond de jaarwisseling al een groot deel van de bebouwing zichtbaar is. In het najaar van 2018 moeten de appartementencomplexen gereed zijn. Geïnteresseerde woningzoekers kunnen hun belangstelling via Zuidwestwonen.nl kenbaar maken en zo op de hoogte blijven van de ontwikkelingen.