Uw gegevens ophalen

Goudbaard: kleine fik, grote schrik

Binnenbrandje door kortsluiting. Snel geblust. Het hoeft niet al te veel angst in te boezemen. Maar wel als je, op amper twee weken na twee jaar geleden, al een verwoestende brand in je appartementencomplex hebt meegemaakt. Het overkwam zaterdagavond een bewoonster van de Goudbaard in Bergen op Zoom.

Ze kijkt beduusd, omringd door familie, terwijl de brandweer alweer vertrekt en haar medebewoners terug naar binnen zijn. ,,Ik was niet thuis, maar hier vlakbij op visite", vertelt de vrouw. ,,Rond negen uur belde mijn buurmeisje dat er brand was in de flat. Toen ik aankwam, stond iedereen al buiten."

Evenals die circa veertig overige huurders, weet de vrouw dan nog niet dat de brand juist haar appartement op de eerste etage betreft. ,,Dat drong pas tot me door toen de brandweer op een deur klopte en niemand opendeed. Met mijn sleutel konden ze naar binnen om te blussen. Ik wist dat het goed zou komen, al zat de schrik er flink in."

Niet vreemd, want toen in 2015 door brandstichting in de parkeergarage tientallen auto's in vlammen opgingen en 28 woningen onbewoonbaar raakten, woonde de vrouw al in de flat. ,,Ik was die nacht de eerste die de brandweer hoorde. Dat maakt het nu zo gevoelig."

Ze praat nog met een agent en iemand van verhuurder Stadlander, terwijl de brandweer alle appartementen vrijgeeft en iedereen weer naar binnen gaat. Alleen zij zal deze nacht elders slapen. ,,Het gaat beter met me nu het wat rustiger is."

Dat ze zich heeft herpakt, blijkt als de man van hulpstichting Salvage zich meldt. ,,Wij komen in deze situaties in opdracht van de brandweer", legt hij uit. ,,Ja, dat weet ik", reageert ze droogjes. En ze wil mee als de Salvagemeneer boven gaat kijken. ,,Je gaat wel schrikken, denk ik", waarschuwt haar zus. ,,Het moet toch een keer", klinkt het dapper als ze mee naar binnen gaat, ,,en ik heb erger meegemaakt."

Bron: BN DeStem, dd 16-10-2017