Uw gegevens ophalen

Geld voor Adriano Huis via Anders Financieren

Initiatiefnemers hopen met obligaties 7 ton binnen te halen
Farid El-Khassim en Jelle Gillissen willen dat het Adriano Huis goed van start kan. Daarvoor is nog 7 ton nodig.

HENK VAN INGEN

De komst van het Adriano Huis in Bergen op Zoom lijkt een kwestie van tijd. Initiatiefnemers Farid El-Khassim en Jelle Gillissen denken via een obligatie-uitgifte het gat van 7 ton in hun begroting te dichten.
El-Khassim en Gillissen werken al geruime tijd aan hun plan om een woonvoorziening op te richten voor twintig mensen met een licht-verstandelijke beperking en gedragsproblemen. Dat gaat niet vanzelf. ,,Het is een hele bevalling, het kindje bevindt zich in stuitligging. We proberen het zo gezond mogelijk ter wereld te brengen", zegt El-Khassim. Gillissen valt hem bij. ,,Dit is niet een uit de hand gelopen hobby. Wij zijn allebei afkomstig uit de zorg, weten wat er wordt verwacht. Als we beginnen, dan moet het staan als een huis. Alle betrokken partijen stellen dat we nog 7 ton extra nodig hebben om alle risico's goed af te dekken. Ja, het duurt lang. En dat is soms frustrerend."

Die betrokken partijen zijn Triodos Bank, zorgorganisatie Pluryn, het ministerie van Volksgezondheid Welzijn en Sport en het Zorgkantoor. El-Khassim: ,,Iedereen heeft zijn steun toegezegd. Alleen is de 7 ton extra nodig."

Die lijken ze hebben gevonden bij Anders Financieren. Dit is een club die zich inzet om maatschappelijke initiatieven mogelijk te maken via het uitgeven van obligaties. Via hun website kunnen geïnteresseerden waardepapieren aanschaffen, vanaf 100 euro per stuk. Jaarlijks wordt een rentebedrag berekend en aan het einde van de looptijd krijgen ze hun geld inclusief de rente terug. Hoe hoog de rente is en wat de looptijd is, wordt bepaald aan de hand van een risicoprofiel. Dit wordt bepaald door een onafhankelijk expert. Hoe groter het risico, hoe hoger de rente. Deze producten vallen onder de Autoriteit Financiële Markten.

El-Khassim en Gillissen ontvangen het geld als alle obligaties (goed voor 700.000 euro), die per 1 november worden uitgegeven, verkocht zijn. ,,Normaal gesproken duurt de uitgifte maximaal twee maanden. Ik heb al een aantal grote partijen gevonden die willen investeren. Maar ook vele kleintjes maken een hoop", weet El-Khassim.

Met woningcorporatie Stadlander praten ze over het kopen van Gebouw B, een voormalig legergebouw van de Cort Heyligerskazerne, dat verbouwd wordt tot 22 appartementen.

Bron: BN DeStem dd 30-09-2017