Uw gegevens ophalen

Extra vluchtelingen maar geen extra woningen

Zeeuwse gemeenten huisvestten in de tweede helft van vorig jaar 354 vluchtelingen met een verblijfs-vergunning: dat zijn er 113 meer dan de overheid van ze vroeg. Hoe komt dat, want huurwoningen zijn toch schaars?

CORNELLEKE BLOK EN THEO GIELE

,,Als we zeventien mensen extra huisvesten, betekent het niet dat we zeventien extra woningen beschikbaar stellen." Dat benadrukt de Reimerswaalse wethouder Jaap Sinke (SGP). Zijn gemeente bood in de tweede helft van vorig jaar meer oud-vluchtelingen onderdak dan volgens de taakstelling van het Rijk nodig was. Dat geldt ook voor de andere Zeeuwse gemeenten, op Goes en Hulst na.

Sinke: ,,In de tweede helft van vorig jaar zijn veel gezinnen herenigd. De man woonde al in onze gemeente, en de vrouw en kinderen zijn erbij gekomen. Ze wonen dan bijvoorbeeld met vijf personen in één woning. Toevallig kwamen veel mensen in december naar Nederland: was dat niet zo geweest, dan had er geen haan naar die aantallen gekraaid."

Ingehaald
De gemeente Tholen bood 44 oud-vluchtelingen onderdak. ,,We hadden in 2016 een achterstand met de huisvesting, maar die hebben we nu volledig ingehaald", zegt wethouder Frank Hommel (VVD). Ook in Tholen vonden de afgelopen maanden veel gezinsherenigingen plaats. ,,Er zijn twee gezinnen herenigd: dat betekent meteen tien of vijftien extra mensen. We hebben bewust ingezet op gezinnen. Dat scheelt in de bijstandsuitkeringen, daar ben ik eerlijk in. Het is ook goed voor de scholen en verenigingen. De kinderen leren Nederlands spreken en daardoor leren de ouders dat ook beter. Bovendien blijven gezinnen vaak langer in Tholen wonen, dan vrijgezelle mannen en vrouwen. Die zijn vaak na een paar weken weer weg."

De gemeenten onderhouden nauw contact met woningbouwverenigingen. Hommel: ,,Woningcorporatie Stadlander wijst een aantal woningen aan, verspreid over de gemeente. Er zijn geen extra woningen beschikbaar gekomen voor vluchtelingen. Maar ik ken wel een seniorenwoning waar niemand op reageerde. Daar woont nu een Pools gezin in."

Plicht
R en B Wonen (de woningcorporatie in Reimerswaal en Borsele) reserveert geen woningen voor oud-vluchtelingen, zegt directeur Peter Bevers. ,,We bekijken per geval wat het beste is. Voor een gezin met zeven personen heb je een grotere woning nodig. Ik begrijp dat de cijfers bij mensen een gevoel oproepen van 'en wij dan?', maar we hebben hierin geen keuze. Dit is een wettelijke afspraak. We hebben aan de wettelijke plicht voldaan, maar doordat er toevallig een aantal grote gezinnen bij zijn gekomen, hebben we meer mensen gehuisvest dan de opgave was. Het is niet zo dat we de beste woningen achterhouden. Sterker nog: de mensen moeten accepteren wat ze toegewezen krijgen." Bevers benadrukt dat slechts een klein aantal woningen naar oud-vluchtelingen gaat. ,,Van de 430 woningen die jaarlijks vrij komen, gaan nog geen 30 woningen naar deze mensen."

Volgens Petrie Pijnenborg, manager bij woningcorporatie Woongoed in Middelburg, gaat de huisvesting van vergunninghouders niet ten koste van anderen. ,,Voor wie actief zoekt is de wachttijd vier tot zes maanden. Dat is met de komst van statushouders niet veranderd.''

Ook Middelburg maakte vorig jaar een flinke inhaalslag. Onder meer het oude kantoor van Woongoed zelf werd geschikt gemaakt voor de huisvesting van dertig alleenstaande vergunninghouders. In gewone woningen brengt de Middelburgse corporatie het liefst gezinnen onder.

Dit jaar
De taakstelling voor alle Zeeuwse gemeenten voor de eerste helft van dit jaar is 293 mensen. Gemeenten die in 2017 meer vergunninghouders hebben ondergebracht dan hen was opgedragen mogen dat aantal aftrekken van de nieuwe taak. Borsele, Kapelle, Reimerswaal en Tholen hoeven daarom geen nieuwe mensen op te nemen. De negen andere gemeenten moeten nog plaats vinden voor 180 mensen. Terneuzen (31), Goes (29) en Vlissingen (27) hebben de grootste opgave.

Bron PZC dd 06-01-2018