Uw gegevens ophalen

Eindelijk schot in plannen Albert Heijn en Vogelenzang

Het gebied Vogelenzang/Dorpsstraat Halsteren wordt nu echt aangepakt. Stadlander maakt werk van de gebouwen eromheen.

Medio 2018 wordt begonnen met de verbouwing van Albert Heijn in Halsteren. Meteen wordt dan ook het dorpsplein omgetoverd in een aantrekkelijk en grotendeels autovrij verblijfsgebied, met ook nog twee zogeheten parkeerkoffers voor in totaal 26 voertuigen. Nog voor de feestdagen van volgend jaar moet dit deel van het plan zijn afgerond.

Wethouder Patrick van der Velden is blij dat de kogel door de kerk is. ,,Dit is het plan waar heel Halsteren op wacht."

De herziene plannen werden gisteravond gepresenteerd op een druk bezochte informatiebijeenkomst in de Wittenhorst. De oorspronkelijke planning was dat de verbouwing van de supermarkt en de renovatie van de bovengelegen woningen in de tweede helft van 2016 zou beginnen. Later werd de realisatie nog eens een jaar opgeschoven.

De vertraging ontstond doordat zowel woningbouwcorporatie Stadlander als Ahold te maken kreeg met andere marktomstandigheden. In de nieuwe plannen van Stadlander is geen sprake meer van de bouw van koopwoningen in het gebied Vogelenzang en Dorpsstraat. In het gebouw de Nachtegaal komen vijftien huurappartementen in de sociale sector. Bij 't Lindeke gaat het om zeven huurwoningen, levensloopbestendig en liefst nul-op-de meter. Of het lukt om de woningen volledig energieneutraal te realiseren weet Peter Sandee, vastgoedontwikkelaar bij Stadlander, niet zeker. ,,Vanwege de invloed van de bestaande gebouwen van 't Lindeke op het rendement van onze zonnepanelen."

De zes bovenwoningen in de Kievit, het gebouw van Albert Heijn, zijn bestemd voor huur in de vrije sector. De binnenkant wordt geheel verbouwd en gemoderniseerd. Nadrukkelijk wordt volgens Sandee ook geïnvesteerd in een betere uitstraling voor het gebouw. ,,We willen de ruimtelijke kwaliteit in het hele gebied verhogen."

Het aantal vierkante meters in de supermarkt blijft vrijwel ongewijzigd. Maar ook hier ligt de focus op meer kwaliteit en transparantie, met veel glas en een fraaie entree aan de Dorpsstraat. Daar is bewust voor gekozen, zegt Sandee. ,,Op verzoek van de winkeliersvereniging, zodat ook andere ondernemers in de loop komen te liggen."

Het dorpsplein wordt driehoekig en autovrij, met veel groen en bankjes. Op verzoek van zowel winkeliers als omwonenden komen er, met groen afgescheiden van het plein, ook nog in totaal 26 parkeervakken. Deze zijn straks te bereiken via de huidige ontsluitingsroute, vanaf de Steenbergseweg. Wethouder Van der Velden ziet het helemaal voor zich. ,,Het wordt een plein vol beleving, geschikt voor evenementen."

Aan de zijde van de Plus-supermarkt is bij gebouw De Merel daghoreca voorzien, met als het even kan ook terrassen. De 36 appartementen in de Merel krijgen ook een facelift. De buitenkant wordt opgeknapt, inclusief de zonwering. ,,Zodat een aantrekkelijke woonomgeving ontstaat", aldus Sandee.

Het gebouw de Leeuwerik komt later aan de beurt, waarschijnlijk medio 2019. Hierover heeft Stadlander nog geen details.

Bron: BN DeStem, dd 13-09-2017