Uw gegevens ophalen

Eindelijk duidelijkheid rond Plan Vogelenzang

HALSTEREN - De vernieuwing van het Halsterse dorpshart zat maandenlang in het slop. Supermarktketen Albert Heijn herzag zijn plannen met de supermarkt in Halsteren en de gesprekken daarover sleepten zich maanden voort. Nu is er eindelijk duidelijkheid. Er gaat veel gebeuren, en medio 2019 moet het hart van Halsteren in volle glorie zichtbaar zijn.

Wethouder Patrick van der Velden toonde zich blij, en misschien zelfs een beetje opgelucht bij het aankondigen van de plannen: “Dit is een belangrijk punt voor Halsteren. Heel het dorp wacht hierop. We zijn al lange tijd met dit project bezig, en we wilden pas dat de plannen naar buiten zouden komen als alles definitief was. Als wethouder kan ik zeggen dat ik trots ben op wat er gaat gebeuren!”

De eerste fase van de herontwikkeling van het Halsterse dorpshart, rondom de PLUS-supermarkt,werd in 2016 afgerond. Meteen daarna zou gestart worden met de rest van het werk, rond Vogelenzang. Aanvankelijk was het de bedoeling dat de Albert Heijn-supermarkt daar flink zou uitbreiden in het huidige woon-winkelcomplex De Kievit. De visie daarvoor werd al in 2013 vastgesteld, maar de snel veranderende markt in supermarktland zorgde ervoor dat Albert Heijn andere ideeën kreeg. De definitieve vorm daarvan bleef lang onduidelijk, en leidde uiteindelijk tot wijzigingen in de plannen voor Halsteren.

Entree
Het bestaande pand van de Albert Heijn supermarkt krijgt daarin een flinke upgrade, net als de woningen erboven. De oppervlakte van de supermarkt blijft echter gelijk, en de entree aan de Dorpsstraat blijft gehandhaafd. “Van meer naar beter”, noemen vastgoedontwikkelaar Peter Sandee van woningcorporatie Stadlander en projectleider Johan van Beek van de gemeente Bergen op Zoom, het. Op verzoek van het Halsterse dorpsplatform en de winkeliersvereniging komen er naast de supermarkt 26 extra parkeerplaatsen, maar het grootste deel van het driehoekige plein naast de supermarkt blijft autovrij. Er is voldoende groen, zitgelegenheid en ruimte voor horeca en een terras. “Het moet een leefbaar plein worden, met ruimte voor evenementen”, stelt wethouder Van der Velden.

Energieneutraal
Het complex de Nachtegaal wordt gesloopt, net als een deel van de Leeuwerik. In de plaats komen nieuwe appartementen en woningen. In tegenstelling tot eerdere plannen zijn daaronder geen koopwoningen meer, ook een gevolg van een veranderende markt, in dit geval voor Stadlander. De appartementen worden verhuurd in de sociale sector. De zeven huurwoningen die bij ‘t Lindeke gebouwd worden, zijn bestemd voor de vrije sector en worden zoveel mogelijk energieneutraal. Medio 2018 zouden de werkzaamheden moeten starten, om halverwege 2019 te worden afgerond.

De werkzaamheden aan de Kievit beginnen rond dezelfde tijd en zijn naar verwachting al eind 2018 afgerond. Dan rest alleen nog het de uitwerking van het complex de Leeuwerik. Daar wordt op dit moment nog over nagedacht.

Wethouder Van der Velden roemt de samenwerking tussen zijn gemeente, Stadlander en PLUS Vastgoed. Ook het Halsterse dorpsplatform en de winkeliersvereniging, die gedurende het hele proces nauw betrokken werden bij de plannen, krijgen van hem een pluim. Die wordt door dorpsraad-voorzitter Piet Soffers geretourneerd: “Het heeft allemaal lang geduurd, maar wij zijn positief over de plannen. We hebben een vinger aan de pols gehouden, maar zijn ook altijd prima bij het proces betrokken. Dat is terug te zien in de wijze waarop onze wensen en die van de winkeliers - extra parkeergelegenheid, en een open doorgang tussen Dorpsstraat en parkeerplaats bijvoorbeeld - zijn gerespecteerd. Eindelijk gaan we nu zien hoe ons mooie dorpshart vorm krijgt.”

Uitstraling
Ook voorzitter Gerrit Atres van de Halsterse winkeliersvereniging is blij dat Vogelenzang nu eindelijk een gezicht krijgt. “De bereikbaarheid en parkeermogelijkheden zijn voor ons cruciaal. Wij willen dat de winkels en speciaalzaken vanuit de supermarkten bereikbaar blijven, en dat je vanuit de Dorpsstraat alle kanten op kunt. Tweerichtingsverkeer vanuit Vogelenzang naar de nieuwe parkeerplaatsen is daarvoor van groot belang. Het is fijn dat wij als ondernemers onze wensen kenbaar konden maken en dat deze zijn meegenomen in de plannen. De vertraging blijft vervelend, maar nu de plannen duidelijk zijn kijken we uit naar de start van de werkzaamheden. Halsteren krijgt een fijn en mooi winkelgebied, met ruimte, groen en uitstraling. Dat is niet alleen voor ons, maar ook voor alle omwonenden het belangrijkste!”

Bron: Halsterse Krant, dd 20-09-2017