Uw gegevens ophalen

Doe-Centrum bouwt in Borgvliet verder aan ‘iets moois’

BERGEN OP ZOOM – “Wat een feest om hier te mogen zijn”, glundert wethouder Yvonne Kammeijer bij de officiële heropening van het Doe-Centrum. Na de gedwongen verhuizing uit het voormalige schoolgebouw aan het Zilverschoonplein heeft het centrum inmiddels zijn plek gevonden op de nieuwe locatie in wijkgebouw Antonius Abt in het hart van de wijk Nieuw-Borgvliet. Tijdens een grootse opening keken buurtbewoners en belangstellenden hun ogen uit bij wat het Doe-Centrum allemaal te bieden heeft.

door Ria van Meir 

De beste manier om kennis te maken met het Doe-Centrum is om gewoon een keer binnen te lopen. Dat blijkt wel tijdens de open dag, die samenhangt met de officiële opening. In de voormalige kerk zijn onder meer een reparatiecafé, een doorgeefwinkel, de dagbesteding Cromwiel van de GGZ, een atelier, ontmoetingscentrum en een computerhulp/digihulp gevestigd.

Doe-Centrum bouwt in Borgvliet verder aan ‘iets moois’

Alle activiteiten hadden hun oorsprong in het oude schoolgebouw aan het Zilverschoonplein in de wijk Gageldonk-West. Daar ontstond het idee van een Doe-Centrum heel spontaan, weet wethouder Yvonne Kammeijer. “Wij hebben als overheid altijd de mond vol van burgerparticipatie, maar in Gageldonk-West gebeurde het allemaal vanzelf. Er waren gewoon wat mensen die graag iets wilden doen, de ruimte aan het Zilverschoonplein was er, men vond elkaar en zo ontstond er iets moois”, blikt ze terug.

Doorgeefwinkel

Bij de start van het Doe-Centrum, vier jaar geleden, was al duidelijk dat het pand aan het Zilverschoonplein tegen de vlakte zou gaan. Met hulp van de gemeente, Stadlander en WijZijn Traverse heeft het initiatief sinds maart in de Antonius Abt zijn nieuwe thuis gevonden. Voor de een is de nieuwe ruimte nog wat wennen, de ander heeft zijn draai al helemaal gevonden, zo blijkt tijdens de open dag.

Dat laatste geldt bijvoorbeeld voor de doorgeefwinkel, een initiatief dat een antwoord biedt op de wegwerpmaatschappij en spullen een tweede leven geeft. “We hebben meer ruimte hier, waardoor we ook meer kleding kunnen aanbieden. Vooral de collectie herenkleding hebben we kunnen uitbreiden”, laat Daniëlla Franken van de doorgeefwinkel zien. Ze ziet ook veel bekende gezichten uit Gageldonk-West terug in de winkel.

Doe-Centrum bouwt in Borgvliet verder aan ‘iets moois’

Dagbesteding

Dat is nog niet het geval bij computerhulp/digihulp. “Op zo’n dag als vandaag merk ik dat we nog niet bij iedereen bekend genoeg zijn. Veel mensen weten niet dat we hier zitten”, zegt Klaas Tichelaar. Hij is vijf dagen per week aanwezig op het Doe-Centrum om mensen te helpen met computerproblemen of het invullen van digitale formulieren, zijn collega Jasper Everts zit er ook twee middagen.

In het Doe-Centrum zijn ook de dagbestedingsactiviteiten van het Cromwiel gevestigd. Noria El Assoui toont een van de ruimten waar cliënten creatieve workshops volgen. “Het is een heel sociaal gebeuren. Als iemand iets wil doen, helpen de andere partijen elkaar. Wij koken met onze cliënten ook iedere woensdag- en vrijdagavond voor de mensen in het Doe-Centrum. Vooral de gerechten van Mehmet op vrijdag zijn erg populair”, vertelt ze.

Doe-Centrum bouwt in Borgvliet verder aan ‘iets moois’

Ook kunstenares Riet Wiegeraad heeft via het Cromwiel haar plekje gekregen in de Antonius Abt. Ze moet nog wel even wennen. “Ik heb hier minder ruimte dan aan het Zilverschoonplein, maar het gebouw is wel veel netter. Voor mij is het fijn om een plek te hebben waar ik kan schilderen, want thuis ben ik toch te snel afgeleid.”

Samenwerking

Wethouder Yvonne Kammeijer roemt de veerkracht van alle betrokkenen dat zij na de verhuizing met hetzelfde enthousiasme zijn doorgegaan. “Hier zie je ook de samenwerking ontstaan tussen SVW (Stichting Verenigde Wijkcentra) en WijZijn Traverse om sociale activiteiten bij elkaar onder te brengen. Een plaats waar nog veel moois van gaat komen”, voorspelt ze.

Bron: De Bergen op Zoomse Bode dd 17-05-2017