Uw gegevens ophalen

De kunst van het samenleven aan Hof van Merksem

Kunst. Een eerste levensbehoefte is het niet. Maar belangrijk voor de leefbaarheid in dorpen en wijken wel. “Kunst gaat over leven, over samenleven.” Peter Pel kan het weten. Hij is betrokken bij de gloednieuwe Beeldenroute door Langeweg en Borgvliet, die woensdag gelanceerd is. Een feestelijk moment dat samenvalt met nog een andere gebeurtenis in de wijk. Aan Hof van Merksem, op de locatie waar voorheen de Markiezaatsweg liep, vierde Stadlander de oplevering van zestien levensloopbestendige Nul-op-de-Meterwoningen. Een moment voor oude en nieuwe bewoners om elkaar te ontmoeten.

De kunst van het samenleven. Het begrip valt meerdere keren op de hoek van de Laan van Borgvliet en de Markgravenlaan, waar bewoners en betrokkenen bij de Beeldenroute zijn samengekomen. Manager Brigitte Broijl vertelt over de zestien nieuwe woningen die Stadlander heeft gerealiseerd: “Als het gaat over de ontwikkeling van een wijk, denkt men veelal aan de stenen. We hebben hier prachtige woningen kunnen realiseren. Levensloopbestendig; met alle voorzieningen, zoals een badkamer en slaapkamer, op de begane grond. En Nul-op-de-Meter. De woningen hebben geen gasaansluiting meer. Alles is elektrisch en de woningen wekken evenveel op als ze verbruiken. Maar nog veel belangrijker zijn de mensen die in deze huizen wonen en met elkaar samenleven in de wijk. Dat samenleven is een kunst op zich. Want samen dragen de bewoners zorg voor het sociale karakter en de leefbaarheid van de wijk. Daarom vinden we het belangrijk om hen met elkaar in contact te brengen.”

Beeldenroute
Dat zelfde doel heeft ook de nieuwe Beeldenroute Borgvliet op zijn Best. Tien kunstwerken verbinden de wijken Langeweg en Borgvliet met elkaar. En stimuleren bewoners om te voet of te fiets hun wijk en buren te ontmoeten. De beelden zijn gekozen door een werkgroep met bewoners uit de wijk, ondersteund door de Stichting KidOR (Kunst in de Openbare Ruimte). Het eerste exemplaar van de route was voor wethouder Yvonne Kammeijer.

Zij prees het initiatief. “Als wethouder burgerparticipatie en groot cultuurliefhebber vind ik het fantastisch wat hier gebeurd. Dat bewoners zelf stad en land zijn afgereisd om kunstwerken te vinden die bij de wijk passen.” In haar ogen zijn Langeweg en Borgvliet nog niet af. “Natuurlijk is er de laatste jaren veel gebeurd. De nieuwbouw hier in Hof van Merksem en de komst van de Lidl, bijvoorbeeld. Maar nog steeds zijn er lege plekken die ingevuld moeten worden”, beseft ze.

De Wandeling
Ook de Beeldenroute is na de presentatie nog niet helemaal af. Op het programma stond ook de onthulling van het laatst kunstwerk, De Wandeling van kunstenares Berry Holslag. Het beeld was dinsdag geplaatst, maar is helaas voor de onthulling beschadigd geraakt. In plaats van De Wandeling is enkel een houten bekisting als bescherming voor het beeld zichtbaar. Toch blijft Peter Pel niet treuren. “We laten ons niet kisten.” De afspraak om het kunstwerk na het herstel alsnog feestelijk te onthullen staat alvast. En ondertussen kunnen de inwoners van Borgvliet, Langeweg en heel Bergen op Zoom genieten van de mooie Beeldenroute.